HARVINAISIA ASUNTOJA PYYNIKILLE – Pyynikin upealla asuinalueella uudistetaan kokonaista korttelia toimistotiloista asuinhuoneistoiksi

Blogi — Tiedote|06.08.2018

Entisen Suomen Trikoon tehdasrakennukset saavat uuden ilmeen, kun Lujatalon, Tampereen vuokratalosäätiön ja Arkkitehtitoimisto Helamaa Heiskasen Sukkasillaan-uudistushanke saadaan päätökseen ensi helmikuuhun mennessä. Alueen 1800-luvun lopulla rakennettu sekä monessa vaiheessa laajennettu sukkatehdas muuntuu kymmeniksi korkeatasoisiksi asunnoiksi.

Entinen Suomen Trikoon tehdas toimi vielä muutama vuosi sitten Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveystalona, mutta jäi tyhjilleen, kun kaupunki muutti toimiston muualle. Tontista ja sen rakennuksista järjestettiin vuonna 2014 luovutuskilpailu, jotta alueelle löytyisi uusi käyttötarkoitus. Trikootehtaan rakennusprojekti tuo alueelle paljon uusia, harvinaisia asuntoja, joissa on pyritty säilyttämään mahdollisuuksien mukaan elementtejä vanhoista rakenteista.

Mittavia muutoksia vanhaan kiinteistöön

Rakennushanke koostuu kiinteistöstä ja tontista ja koko kokonaisuuden rakentamisesta vastaa Lujatalo. Noin puolet kiinteistöstä omistaa ja rakennuttaa Tampereen vuokratalosäätiö, jonka osuuteen tulee 40 vuokra-asuntoa, 70 tehostetun palveluasumisen yksikköä sekä joitain liiketiloja, mm. pieni päivittäistavarakauppa.

Lujatalon osuudelle tulee uusi kerrostalo Asunto Oy Tampereen Ketlari, kaksi uutta lisäkerrosta eli Asunto Oy Tampereen Puolari sekä loft-tyyppisiä asuntoja vanhaan saneerattuun Asunto Oy Tampereen Värjäriin. Yhteensä omistusasuntoja tulee 119 kpl.

Ketlarin paikalla ollut vanhan rakennuksen osa purettiin täysin, sillä se oli painunut ja päässyt huonoon kuntoon. Tämän rakennuksen tilalle Lujatalo paalutti täysin uuden rakennuksen, 65 asunnon kahdeksankerroksisen kerrostalon. Huoneistot ovat yksiöitä ja kaksioita. Korttelin vanhaan saneerattuun osaan Värjäriin rakennetaan kuuteen kerrokseen 30 loft-tyylistä, tilavaa yksiötä. Huoneistoissa on säilytetty vanhan rakennuksen tunnelmaa jättämällä mikäli mahdollista, seinille punatiiltä sekä betonikattoon lautamuottipinwww.luja.fi 4 5 www.luja.fi taa. Talon kuudesta kerroksesta kolmessa kerroksessa olevissa asunnoissa on peräti neljän metrin kerroskorkeus ja niihin on rakennettu parvi.

Kiinnostavin ja rakentamiseltaan haastavin kohteista on Puolari, sillä se rakennetaan koko olemassa olevan rakennuksen päälle. Puolariin tulee tehtaan katolle 9. ja 10. kerroksiin 24 asuntoa, joiden huoneet ovat yhdessä tai kahdessa tasossa. Asuntoja löytyy kaksiosta jopa kuuden huoneen koteihin. Asunnot ovat varustettuja mm. terasseilla ja/tai parvekkeilla sekä suurilla, näyttävillä ikkunoilla.

Upea, mutta haastava projekti

Pyynikki sijaitsee harjun rinteillä Pyhäjärven rantamaisemissa aivan Tampereen keskustan kupeessa. Sen keskeinen sijainti, luonnonkauniit maisemat, kauniit vanhat talot sekä veden läheisyys luovat siitä erittäin arvokkaan ja halutun asuinalueen. Kyseessä on asuinalue, jonne rakennetaan enää harvoin uutta.

Trikootehtaan kortteli on merkityksellinen monelle tamperelaiselle. Pihan savupiippu, kuten monet rakennuksen osista, ovat suojeltuja. – Piippua on käytetty trikootehtaan toiminnan päättymiseen eli vuoteen 1956 asti. Sen jälkeen se on seissyt käyttämättömänä noin 60 vuotta. Se oli valitettavan huonossa kunnossa eli se täytyy kunnostaa täysin suojelumääräykset huomioiden. Se tarkoittaa mm. yksittäisten tiilien korjausta, vanteiden asennusta, piipun yläosan uudistamista sekä osittain verkottamista, kertoo Lujatalon Pirkanmaan rakennuttajapäällikkö Markus Peltonen.

Korttelin umpirakennus on rakennettu aikoinaan viidessä, kuudessa eri rakennusvaiheessa. Vanha talo on tarjonnut haasteita rakentajalle. – Piipun kunnostaminen on oma juttunsa. Tehtaan rakenteista löytyi myös tehtaan toiminnan ajalta öljyä, joten meidän täytyi purkaa ja uusia lattioita isolta alueelta. Se on aiheuttanut lisäkustannuksia ja viiveitä rakentamiseen, mutta eteenpäin mennään. Samalla taloa vahvistettiin entisestään. Ullakkoasuntojen tieltä on purettu vanhaa tilaa, joka sekin oli oma projektinsa, kertoo Peltonen.

Aikataulu on venynyt ennakoitua suurempien korjaustöiden takia, mutta ensimmäiset asunnot valmistuvat ottamaan vastaan uudet asukkaat jo tämän vuoden lopussa. – Meillä on Lujatalon omien kohteiden luovutus vuoden viimeisenä päivänä ja Tampereen vuokratalosäätiön kohteet valmistuvat ensi helmikuun loppuun mennessä. Etenemme nyt suunnitellussa aikataulussa.

Toimittajalle esitellään laajasti talon asuntoja. Talossa on aivan ainutlaatuinen vanhan rakennuksen tunnelma. Leveät porraskäytävät vanhaa kunnioittavine porrasjohtimineen, täysin uusitut vanhojen mallien mukaan olevat perinneikkunat, tehdasmiljöö tiili- ja rapattuine seinineen – uutta ja vanhaa designia on osattu yhdistää taitavasti. Rakennuksen ylimmässä kerroksessa sijaitsevat Puolarin hulppeista kattohuoneistoista aukeavat esteettömät näköalat Tampereen maisemiin. Alempana sijaitsevat loftasunnot uudistavat taidokkaasti uutta ja vanhaa tehdasmiljöötä. Nykytrendeihin nähden osa yksiöistä ja kaksioista ovat reiluhkonkokoisia, mutta lisäneliöt tuovat myös viihtyisyyttä asumiseen.

Lujatalo on työllistänyt Satamakadun kiinteistön aikana toistasataa henkilöä. Markus Peltonen iloitsee, että hankkeessa ollaan jo voiton puolella. – Tämä projekti on ollut hyvin epätyypillinen, jos sitä verrataan normaaliin rakentamiseen. On hienoa olla mukana tämän kaltaisessa hankkeessa, näitä ei Tampereella usein ole tarjolla.

Sinua saattaisi kiinnostaa

Luja-yhtiöt tukee Itämeren suojelua

Lujatalo rakentaa ATT:lle 3 kerrostaloa ja parkkihallin – Uusi kerrostalohanke tuo työpaikkoja ja uusia asuntoja Helsingin Myllypuroon

Lujatalon kehittämä koulutuskokonaisuus vauhdittaa henkilöstön osaamista ja suorituskykyä