HUS:n työmaalla rakennetaan led-valaistuksessa ensimmäisenä Suomessa

Tiedote|24.08.2012

Lujatalon Suomen suurimmasta työmaasta, HUS:n tornisairaalasta Helsingin Meilahdessa, on tehty energiatehokkaan työmaavalaistuksen pilottityömaa.

Suomalaisen valaisinyritys Oversolin ja vuokraus- ja työmaapalvelutarjoaja Cramon yhteistyössä kehittämä, nimenomaan rakennustyömaille tehty LEDa-valaisinjärjestelmä laskee Lujatalon työmaan valaisinkustannukset noin viidennekseen entisestä.

– Tiettävästi vastaavaa ketjutettua led-järjestelmää ei ole vielä missään muualla koko Euroopassa, kertoo Cramon asiakassuhdepäällikkö Timo Lamberg.

Vihreä valinta
Keskimäärin jopa 70% työmaiden energiankulutuksesta menee valaisemiseen ja lämmitykseen, joten valaisimet olivat Lujatalolle vuoteen 2014 saakka kestävässä peruskorjauksessa merkittävä investointi. Tavallisesti työmaavalaisimet ovat hehkulamppuja, loisteputkia tai halogeeneja. Niiden hankintahinta on edullisempi kuin led-valaisimissa, mutta ne vievät paljon energiaa, rikkoutuvat helposti ja ovat sen jälkeen ongelmajätettä.

– Valinnassa painoivat vähäinen sähkönkulutus ja huoltotarve. Led-valaisinten energia- ja huoltokustannukset ovat 80 % pienemmät perinteisiin valaisinjärjestelmiin verrattuna. Näin pitkässä projektissa säästämme kokonaiskustannuksissa käyttämällä LEDa-järjestelmää ja samalla noudatamme vihreää linjaa, kertoo Lujatalon tuotantoinsinööri Antti Isotalo.

– Ledin ensisijainen idea on kestävyys sekä täydellinen kierrätettävyys, kertoo Oversolin markkinointivastaava Kati van Heerden.

Pitkä elinkaari
Kun hehkulamppu kestää parhaimmillaan muutamia tuhansia tunteja, lasketaan ledin käyttöikä kymmenissä tuhansissa tunneissa. Led-valaisimet jatkavat elämäänsä HUS:n työmaan jälkeenkin tulevilla työmailla. Luja-yhtiöiden yritysvastuuasioista vastaavan brändijohtaja Jussi Hirvelän mukaan rakennusalan on korkea aika tehostaa toimintaansa energiankäytön suhteen.

– Valot ovat pieni mutta konkreettinen esimerkki Lujatalon kestävän kehityksen strategiasta. Jos ja kun kaikki menee pilottikohteessa hyvin, voimme laajentaa käytäntöä muillekin työmaille, kertoo Hirvelä.

– Esimerkillämme toivomme kannustavamme myös muita rakennusalan toimijoita mukaan energiatehokkuuteen.

Työmaita varten
Oversolin Avainlippu-merkitty tuote valmistetaan Turussa ja Liedossa. Lambergin mukaan rakentajien näkemys on otettu huomioon heti asentamisesta alkaen.

– Valaisin on kehitetty rakentamista varten. Parhaat ideat tulevat työmailta, kertoo Timo Lamberg.

– Etuihin kuuluu myös välitön valaisuteho, joka mahdollistaa liiketunnistimien tehokkaan käytön, kertoo Oversolin markkinointivastaava Kati van Heerden.

Meilahden tornisairaalan 17-kerroksisessa rakennuksessa on rakennusurakan aikana noin 450 kulkuvalaisinta.

Energiansäästölamput ja led-valaisimet ovat elinkaarienergiankulutukseltaan samanlaisia, noin 3900 megajoulea per 20 miljoonaa lumen-tuntia (vrt. halogeenin kulutus 13000 MJ). Yksi led-valo vastaa käyttöiältään 27 halogeenivalaisinta tai kolmea energiansäästölamppua.
(Lähde: Life-Cycle Assessment of Energy and Environmental Impacts of LED Lighting Products Navigant Conculting, Inc for U.S. Department of Energy 2012)

Lujatalo Oy kuuluu Luja-yhtiöihin. Luja on yksi Suomen suurimmista rakennusalan konserneista. Yritys toimii valtakunnallisesti noin 1600 ammattilaisen voimin. Luja on kestävän rakentamisen edelläkävijä niin betoni- ja kuivatuotteiden valmistajana kuin uudis- ja korjausrakentajana. Lujatalo on sekä asunto- että toimitilarakentaja, jonka erikoisalaa on peruskorjaus sekä energiatehokas rakentaminen. Lujatalo rakensi muun muassa Suomen ensimmäisen nollaenergiakerrostalon Kuopioon. Lisätietoja Lujasta osoitteessa www.luja.fi

Lisätiedot:
Lujatalon tuotantoinsinööri Antti Isotalo 044 585 2717 antti.isotalo@luja.fi
Luja-yhtiöiden brändijohtaja Jussi Hirvelä 044 585 2930 jussi.hirvela@luja.fi
Oversolin markkinointivastaava Kati van Heerden 0408200737 kati.vanheerden@oversol.fi
Cramon asiakassuhdepäällikkö Timo Lamberg 0505335708 timo.lamberg@cramo.com

Sinua saattaisi kiinnostaa

Lujan tilinpäätöstiedote 2024

Lujatalo on valittu Kaarinan Piispanlähteen yläkoulun laajennuksen rakentajaksi

Lujatalon rakentamat Päijät-Hämeen keskussairaalan RV8 väistötilat on kaikkien osapuolien onnistunut hanke