X
Julkaistu: 04.04.2019

Tikkurilan kirkon peruskivi muurattiin 4.4.2019

Tänään 4.4.2019 muurattiin juhlavin menoin Tikkurilan kirkon peruskivi. Paikalla tilaisuutta juhlistamassa olivat Lujatalon edustajien lisäksi Tikkurilan seurakunnan edustajat ja lukuisa joukko kutsuvieraita.

Tiedote 4.4.2019

Tikkurilan kirkon peruskiven muuraustilaisuutta vietettiin 4.4. juhlavasti työmaalla. Kirkon perustuksiin piilotettiin samalla niin kutsuttu aikakapseli, johon talletettiin muun muassa paikallisen Tikkurilan lukion oppilaan kirje tulevaisuuteen.

Kapselia olivat laskemassa perhetyön vapaaehtoinen Pirjo Astor, viisivuotias päiväkerholainen Lukas Aalto, Tikkurilan seurakunnan pitkäaikaisin työntekijä lastenohjaaja Eila Palonen ja Tikkurilan lukion opiskelija Roosa Heimo. Heimo oli myös kirjoittanut kapselin sisälle kätkettävän kirjeen tulevaisuuteen. Hän kertoo siinä hieman itsestään, sekä sukupolveaan mietityttävistä asioista ja tulevaisuudenodotuksista.

– Kun kysyttiin, haluanko olla mukana tällaisessa historiallisessa jutussa, niin en epäröinyt hetkeäkään. Olin otettu, kun pääsin nuorten ääneksi – ja myös tikkurilalaisten, sillä olen asunut täällä koko ikäni. On myös spesiaalia päästä sitten käymään rakennuksessa, jonka alla on kirjeeni, Heimo kertoo. Heimo paneutui kirjoitustyöhön huolellisesti ja peilasi ajatuksiaan myös esimerkiksi näyttämällä kirjeen opettajan lisäksi ystävälle.

Aikakapselin kohdalla ei voi koskaan tietää, tullaanko sitä avaamaan ja jos, niin milloin.

– Olisi tietysti hauska olla paikalla silloin, kun kapseli avataan, mutta silloin ajatus menisi vähän hukkaan. Olisi kuitenkin ihanaa, jos vaikka joku tulevaisuuden sukulainen olisi paikalla, Heino pohtii.

Tikkurilan seurakunnan kirkkoherra Janne Silvast sanoo juhlatilaisuutta jälleen yhdeksi etapiksi, joka vie lähemmäksi visiota siitä, millainen kirkko keskelle kaupunkia on tarkoitus rakentua.

– Olo on iloinen ja vieläkin vähän hämmentynyt siitä, että nyt on alkanut kirkon rakennusvaihe – kirkkohanketta on suunniteltu niin pitkään. Samalla tämä on aika juurevaa. Perustuksista lähdetään liikkeelle ja tähystetään yläilmoihin, Silvast kuvailee tunnelmia.

Koko kirkkohankeen ajan ajatuksena on ollut palvelumuotoilun periaatteiden lisäksi se että seurakuntalaiset ja kaupunkilaiset voisivat osallistua kirkon toiminnan suunnitteluun eri tavoin. Siksi myös aikakapselin sisällöstä pyydettiin ehdotuksia, joista useita myös toteutettiin.

– Aikakapseli on varsin syvälle menevä mahdollisuus pohtia omaa aikaansa. Oli liikuttavaa lukea ihmisten ehdotuksia ja pohdintoja siitä, mikä ilmentää tätä aikaa, Silvast sanoo.

Koko lista aikakapseliin kätketyistä tavaroista:

 • Älykännykkä
 • Parkkikiekko
 • Tikkurilan lukion opiskelijan kirje. (Kirjoittaja Roosa Heimo 17 v.)
 • Kirjeet Tikkurilan seurakunnan kirkkoherralta Janne Silvastilta ja Vanda Svenska församlingin kirkkoherralta Martin Fageruddilta
 • Ehtoollispikari vanhasta Tikkurilan kirkosta
 • Kolikoita
 • Muovinen maksukortti
 • Kirkko ja kaupunki, Vantaan Sanomat, Helsingin Sanomat
 • Rakennuspiirustukset
 • Pari valokuvaa Tikkurilan kirkon ympäristöstä ja yksi ilmakuva ajalta ennen Seurakuntien talon ja kirkon purkamista
 • Tikkurilan vanhan kirkon avain
 • Peruskiven muuraustilaisuuden ohjelma
 • Pieni selostus olosuhteista (Kuka on presidenttinä, montako asukasta on Vantaalla ja Suomessa, kuka piispa jne.)

Kirkkohanke etenee

Uuden kirkon maanrakennustyöt alkoivat helmikuussa, kun vanha kirkkorakennus oli saatu puretuksi. Huhtikuussa työmaalla päästään aloittamaan kirkon ensimmäisen kerroksen ontelolaattojen asennus. Silloin on asennettu myös kirkon ensimmäiset betonipilarit. Tikkurilan kirkon tarkoituksena on valmistua adventtina 2020.

– Keskeinen tontti Tikkurilan keskustassa vaatii tiivistä yhteistyötä naapureiden ja kaikkien osapuolien kanssa, mikä onkin hankkeessa sujunut hyvin, kertoo projektipäällikkö Inari Virkkala Lujatalolta.

Rakennushanketta toteutetaan uudenlaisella allianssimallilla.

– Siinä projektin onnistuminen lähtee henkilötason sitoutumisesta asioiden eteenpäin viemiseksi ja voimmekin sanoa että avoin yhteistyö ja päätösten tekeminen yhdessä ovat olleet ratkaisevat tekijät siinä, että hanke on edennyt myötätuulessa tähän vaiheeseen, aluejohtaja Lauri Porokka.

Julkaistu: 05.07.2021

Lujatalo osti rakennusliike NyCon Oy Ab:n

Lujatalo Oy on 5.7.2021 tehdyssä yrityskaupassa ostanut NyCon Oy Ab:n koko osakekannan. Kaupassa kokkolalaisen rakennusliike NyCon Oy Ab:n omistus siirtyy kokonaisuudessaan Lujatalolle. Yrityskaupan myötä Lujatalon asema Keski-Pohjanmaan aktiivisella talousalueella vahvistuu ja yritykselle avautuu entistä paremmat mahdollisuudet palvella niin yksityisen kuin julkisenkin sektorin asiakkaitaan.

Lue lisää
Julkaistu: 01.07.2021

Lujatalon asuntotyömaalla Helsingissä vakava kuolemaan johtanut tapaturma, päivitetty 2.7.

Lujatalon kerrostalotyömaalla Helsingin Lavakatu 10:ssä sattui 1.7.2021 torstai-aamuna seitsemän jälkeen vakava työtapaturma, jossa kuoli yksi henkilö ja toinen loukkaantui vakavasti. Molemmat henkilöt olivat Lujatalon alihankkijoita. Onnettomuus sattui nostotilanteessa, kun torninosturilla nostettu putkikuorma putosi noin viiden metrin korkeudelta noston tehneiden, taakan alapuolella seisoneiden henkilöiden päälle. Nähtävästi taakka on ollut sidottuna vain nostoketjuilla ja taakan epävakaudesta johtuen kiinnitystapa ei pitänyt taakkaa paikoillaan noston yhteydessä.

Lue lisää
Lisää uutisia