Työmme sai kiitosta – Vuoden 2021 maakunnallinen rakennuskohdepalkinto Joensuun konservatoriolle

Tapahtuma — Tiedote|01.06.2022

Lujatalon rakentama Joensuun konservatorio on voittanut Pohjois-Karjalassa toimivien rakennusalan ammatillisaatteellisten järjestöjen jakaman vuoden 2021 maakunnallisen rakennuskohdepalkinnon. Uudisrakennuksen rakennuttaja toimi yhteiskuntakiinteistöihin erikoistunut kiinteistösijoittaja Hemsö Oy.

Itä-Suomen yliopiston Carelia-talon rinnalle sijoittuvaan uuteen konservatorioon sijoittuvat 250-paikkainen musiikkisali, sadan neliön harjoitussali sekä 3700 neliömetrin uudet opetustilat yli 1000 oppilaalle. Lisäksi konservatorio järjestää vuodessa yli 200 erilaista konserttia ja tapahtumaa, joissa on yleisöä vuosittain yli 20 000. Joensuun konservatorio on myös tässä mielessä merkittävä toimija Joensuun musiikkielämässä.

Uudet tilat on rakennettu musiikinopetuksen erityistarpeet huomioiden, joka tarkoittaa tilojen hyvää äänieristystä ja niiden akustisia ominaisuuksia. Nämä ovatkin vanhoihin tiloihin verrattuna selkeä parannus. Ääniteknisten parannusten ohella uudet tilat ovat parantaneet myös konservatorion opetuksen järjestämistä. Aiemmin opetustilat ja osin myös hallinto olivat kahdessa eri rakennuksessa. Uudet tilat on koettu myös arkkitehtuuriltaan ja sisustusratkaisuiltaan viihtyisiksi ja inspiroiviksi, mikä on taideoppilaitoksessa erityisen tärkeä asia.

Konservatorion laajennuksen arkkitehtisuunnittelusta vastasi Aihio Arkkitehdit Oy. Lujatalo Oy valitsi kohteeseen akustiikka-, rakenne- ja LVISA-suunnittelijat.

Lujatalo Oy oli tiiviisti mukana kohteen hankesuunnitteluvaiheessa suunnittelun ohjauksessa yhdessä eri osapuolten kanssa. Hankesuunnitteluvaiheessa pidettiin lukuisia suunnittelu- ja ideointiriihiä loppukäyttäjän kanssa ja käyttäjien toiveet pystyttiin huomioimaan hyvin jo heti suunnittelun alkuvaiheessa.

Koska kyseessä on musiikkioppilaitos ja kiinteistöön tuli myös kaksi esiintymissalia, äänen eristyksillä ja akustisilla ominaisuuksilla oli merkittävä painoarvo. – Lopputuloksena voidaan todeta, että toiminnallisuus ja akustiset ominaisuudet täyttyivät erinomaisesti siten, kuten jo hankesuunnitteluvaiheessa niiden haluttiin toimivan. Joitain akustisia optimointeja tehtiin vielä vastaanoton jälkeen käyttäjien havaintoja huomioiden, kertoo Lujatalon työpäällikkö Antti Nevalainen.

Kohteen toteutusaikataulu oli varsin tiukka ja rakennustyöt aloitettiin suunnittelun rinnalla, ja rinnan konservatorion töiden toteutettiin omalla urakkasopimuksellaan myös SYK Oy:n Itä-Suomen yliopiston muutostöitä mm. kirjastossa ja ravintolatiloissa. SYK Oy:n ja Hemsö Oy:n hankkeet olivat tiiviisti kiinni toisissaan ja ne toteutettiin erilisillä urakkasopimuksilla. Samassa yhteydessä toteutettiin myös uusia paikoitusalueita.

Loppukäyttäjä pääsi aloittamaan kalustuksen loppusyksyllä 2021 ja oman toimintansa sopimuksen mukaisesti vuoden 2022 alussa.

Hankkeen (konservatorio ilman SYK Oy:n sopimusta) KVR-urakan arvo oli noin 11 miljoonaa euroa sisältäen suunnittelun. Hankesuunnitteluvaiheesta oli erillinen sopimus. Kohteen tilavuus on noin 26 850 rm3 ja pinta-ala noin 5 180 rm3.

Pääkuvan palkitut tekijät: Eetu Haaranen, Mika Lehvonen ja Mikko Määttänen

Palkintotoimikunnan muodostavat:Pohjois-Karjalan Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry, Risto Haukka ja Mika Keskisalo
Pohjois-Karjalan Arkkitehdit SAFA, Osmo Karttunen ja Arto Liimatta
Joensuun Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK ry, Eero Mustonen ja Jorma Naumanen
Pohjois-Karjalan LVI-yhdistys ry, Jouni Tikkanen ja Heikki Räisänen
Lisätiedot: Risto Haukka, puh. 050 309 8389

Palkintojen julkistaminen tapahtui 30.05.2022

Sinua saattaisi kiinnostaa

Lisää kumppaneiden yhteistyökunniaa ja mainetta

Lujatalo palkitsee turvallisuuden saralla ansioituneita kumppaneitaan

Asunto Oy Mikkelin Vaahteralle myönnettiin vaativa LEED GOLD -tason sertifikaatti