Lujatalon rakentama Siltatien koulu saavutti RTS-ympäristöluokituksen neljän tähden arvosanan

Tiedote|07.05.2024

Siltatien koulu on Lujatalon Ylöjärvelle toteuttama koulurakennus, jonka KVR-kilpailun Lujatalo voitti vuonna 2022. Hankkeen yksi keskeisistä tavoitteista alusta asti oli rakentamisaikaisen sekä käytön ympäristövastuullisuus, joka voidaan todeta RTS-luokituksen neljällä tähdellä. Siltatien koulu luovutettiin tilaajalle 31.1.2024.

– Rakennustiedon ympäristöluokitus on yksi tehokas mittari, joka ohjaa rakentamista kestävään suuntaan. Meille Lujatalossa se on yksi kannustava tapa osoittaa olevamme oikealla tiellä matkalla kohti toimintamme hiilineutraaliutta, sanoo Lujatalon tuotantoinsinööri Hermanni Kivelä.

– Laadukkaita suunnitteluratkaisuja RTS-kriteereiden täyttämiseksi haettiin yhdessä suunnitteluryhmän kanssa hankkeen KVR-kilpailuvaiheesta lähtien. Rakenne- ja talotekniikkaratkaisuja sekä tilojen toiminnallisuutta hiottiin yhdessä tilaajan ja käyttäjien kanssa hankkeen aikana ennen lopullisten ratkaisuiden lukitsemista, kertoo hankkeen rakennuttajapäällikkö Olli Turppa Lujatalolta.

RTS-luokituksessa pisteytetään eri osa-alueita. Luokituksessa huomioidaan ympäristövaikutusten lisäksi muun muassa energiatehokkuus, vedenkäyttö, viheralueet, kosteuden- ja puhtaudenhallinta, turvallisuus ja kestävyys sekä sisäilman laatu ja viihtyvyys.

Siltatien kouluhankkeessa saatiin erinomaiset pisteet hanke- ja työmaaohjauksesta, kosteudenhallinnasta, sekä energiatehokkuudesta. Innovaatioista, esimerkiksi rakennuksen vesikaton vaiheittaisesta sääsuojauksesta saatiin lisäpisteitä. Neljän tähden tavoitetasoon vaaditaan 70 pistettä, ja hankkeessa saatiin yhteensä 76,3 pistettä. Ulkopuolinen auditointi pidettiin suunnitteluvaiheessa sekä hankkeen valmistuttua.

– Projektin työmaatoteutuksen aikana RTS-kriteerejä seurattiin yhteisissä palavereissa yhdessä talotekniikan projektijohto- sekä muiden järjestelmiä toimittaneiden aliurakoitsijoiden kanssa. Yhteistoiminnalla saimme varmistettua suunniteltujen RTS-pisteiden laadullisen toteutuksen. Tilaajan puolelta koko hankkeen ajan ympäristöluokituksen kohteen käytönajan vaatimusten linkittymistä suunnitelmiin ja toteumaan tarkastuksia hoiti aktiivisesti muiden muassa talotekniikan valvojat, kommentoi kohteen vastaava työnjohtaja Tero Puranen.

Lisätietoja:

Lujatalo Oy, tuotantoinsinööri Hermanni Kivelä, hermanni.kivela@luja.fi, p. 044 585 2047

Kuva: havainnekuva Siltatien koulu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Luja-yhtiöt tukee Itämeren suojelua

Lujatalo rakentaa ATT:lle 3 kerrostaloa ja parkkihallin – Uusi kerrostalohanke tuo työpaikkoja ja uusia asuntoja Helsingin Myllypuroon

Lujatalon kehittämä koulutuskokonaisuus vauhdittaa henkilöstön osaamista ja suorituskykyä