Teeriniemen päiväkoti valmistui yhdessä rakentaen

Blogi|12.04.2024

Lujatalo urakoi Vaasan Teeriniemeen uuden päiväkodin 150 lapselle ja 45 varhaiskasvatuksen ammattilaiselle. Kohteessa käytetty yhteistoiminnallinen kokonaisvastuu-urakkamalli kokosi yhteen hankkeen rakentajat, rakennuttajan, arkkitehdit ja muut suunnittelijat sekä päiväkodin henkilökunnan ja lapset onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi.

Yhteistoiminnallisessa KVR-mallissa kehitetään hanketta tiiviissä yhteistyössä samalla, kuin kustannuksista puhutaan avoimesti. Mallin arvo ei nojaa vain päämäärään, vaan se vaatii jokaiselta osallistujalta sitoutumista ja syvällistä yhteistyökykyä.

Rakennushanke käsitti kaksi erillistä vaihetta, kehitysvaiheen ja rakentamisvaiheen, jotka yhdessä antoivat riittävän pitkän vasteajan loppukäyttäjän toiveiden ja todellisten tarpeiden kartoittamiseksi – ja näiden pohjalta Lujatalon toteutusorganisaation ja suunnittelukumppaneidemme kanssa saavutimme erinomaisen lopputuloksen, toteaa tiiviisti hankkeessa mukana työskennellyt hankintapäällikkö Hannu Korpela Lujatalolta.

Päiväkodin henkilökunta on ollut mukana hankkeen alusta lähtien. Myös päiväkodin lapset saivat olla mukana piirtämässä ja suunnittelemassa unelmien päiväkotia. Hankekokouksiin on osallistunut päiväkodinjohtaja tai varajohtaja ja lisäksi arkkitehdin järjestämiin suunnittelukokouksiin on voinut osallistua henkilökuntaa laajemminkin. Päiväkodinjohtaja Virpi Lähteenmäen mukaan koko henkilökunta sai listata päiväkotiin toteutettavia toiveita tiloittain.

– Käytännössä se toteutettiin niin, että saimme luetteloida tärkeitä asioita eri tiloissa, kuten ryhmätiloissa, eteisessä, taideverstaassa, liikuntasalissa ja pihalla. Listasimme toivomuksia kuin myös niitä asioita, jotka eivät päiväkodissa mielestämme toimisi. 

Kestävää ja kaunista

Teeriniemen päiväkodista haluttiin rakentaa terveellinen ja toimiva rakennus ja siinä keskityttiin ratkaisuihin, jotka olisivat mahdollisimman kestäviä ympäristön kannalta. Päiväkodin katolle on asennettu aurinkopaneelit, lämmitykseen käytetään uusiutuvaa energiaa ja sen hiilipäästöt on minimoitu rakennuksen koko elinkaaren aikana. Julkisivussa vuorottelee poltettu punatiili ja grafiitinharmaa puuverhous. Päätyjen sisäänkäyntikatokset ovat perforoidun peltiverhouksen suojassa. Sisätiloissa on helppohoitoiset ja saumattomat polyuretaanimassalattiat. Kiintokalusteet ja sänkykaapit ovat vankkaa pohjalaista puusepän tuotantoa. Valoisilla käytävillä on avaraa lasiseinää, kiipeilyseinää, lukunurkkausta, nukketeatteriluukkua ja aistiluolaa. Liikuntasalissa on joustolattian lisäksi näyttämöpuolapuut, kiipeilyköydet ja balettitangot. Salista saadaan siirtoseinät avaamalla juhlatila yhteisiin tilaisuuksiin. Ruokaa saadaan päiväkodin omasta keittiöstä. Pohjanmaalla harvemmin nähty kaksikerroksinen päiväkoti toi omat haasteensa suunnittelulle, mutta kaksikerroksisuus mahdollisti myös lisätilaa pihan tärkeille ulkoilu- ja leikkialueille.

Rakennuksen sakaramainen malli antaa oman rauhan kussakin sakarassa oleviin tiloihin, jolloin lapsilla on erinomainen paikka häiriöttömään leikkiin, mutta myös hyvä tila päiväunille ja rauhoittumiseen. Rakennuksen keskiosa aulaportaineen muodostaa koko päiväkodin sydämen – tilan, jossa kokoonnutaan yhteisten asioiden ja tekemisen äärelle. Erityistä kiitosta henkilökunnalta saa rakennukseen tarkasti suunniteltu akustiikka.

– Kun suljemme huoneen oven, sen ulkopuolelta ei kuulu mitään ylimääräisiä ääniä.

Päiväkodin loppukäyttäjät ovat olleet tyytyväisiä uusiin tiloihin.

– Meillä työntekijöillä ja lapsilla on nyt avara, valoisa ja viihtyisä päiväkoti. Toiminnallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota, ja esimerkiksi säilytystilat ovat hyvin suunniteltuja. Myös kekseliäät tilaratkaisut sekä lämpöiset ja pehmeät pastellivärit ovat olleet erityisen tykättyjä, kiittää Lähteenmäki.   Muistona uudesta rakennuksesta Lujatalo jakoi kunkin päiväkodin ryhmän lapsille ja henkilökunnalle väriä hehkuvat turvaliivit. Yhteistoiminnalliseen malliin soveltuen myös ne suunniteltiin yhteistyössä päiväkodin kanssa.

Sinua saattaisi kiinnostaa

Lisää kumppaneiden yhteistyökunniaa ja mainetta

Lujatalo palkitsee turvallisuuden saralla ansioituneita kumppaneitaan

Asunto Oy Mikkelin Vaahteralle myönnettiin vaativa LEED GOLD -tason sertifikaatti