Pihakivipalkinto nostaa ansaitusti maisemasuunnittelun roolia hankekokonaisuuksissa

Tiedote|14.12.2023

Kuopion kaupunki on palkinnut uusien rakennusten vuosina 2020–2022 parhaiten toteutetun pihapiirin Pihakivi-palkinnolla 1.12.2023 Kuopiossa. Pihakivipalkinnoin sai pihasuunnittelija Kaisu Hynynen. Lujatalo Oy kuten kohteen pääsuunnittelijakin palkittiin kohteesta kunniakirjalla. Kunniakirjan saivat myös jokainen asunto-osakeyhtiöistä.

Palkittu piha pohjautuu vuonna 2014 pidettyyn arkkitehtuuri- ja tontinluovutuskilpailuun. Lujatalo osallistui kisaan työyhteenliittymänä Kirsti Sivén & Asko Takala Arkkitehdit Oy:n kanssa. Kisassa oli kaksi erillistä tonttia ja nyt palkittu piha on näistä tonteista toinen. Toisen tontin rakennustyöt ovat vasta käynnistyneet. Palkinto myönnettiin pihan vihersuunnittelusta osoitteissa Sairaalakatu 6–8 ja Valkeisenkatu 2. Lujatalo on vaiheessa yksi rakentanut tontille kahdeksan erillistä asunto-osakeyhtiötä ja yhteensä noin 300 huoneistoa. Kohteet ovat olleet uudiskohteita sekä erittäin vaativia peruskorjauskohteita.

Yhtenäisen piha-alueen mahdollisti se, että asunto-osakeyhtiöt omistavat tontin yhdessä laaditun hallinnanjakosopimuksen mukaisesti ja pihat on suunniteltu yhdeksi kokonaisuudeksi vaiheittaisesta luovutuksesta huolimatta.

– Erinomaisen arkkitehtitoimiston ammattitaidolla, Lujatalon laadukkaalla suunnittelunohjauksella, onnistuneilla suunnittelijavalinnoilla sekä toteutuksella on päästy tavoiteltuun lopputulokseen, josta kiitokseksi kaikki hankkeeseen osallistuneet ovat tämän tunnustuksen saaneet, sanoo Lujatalo aluejohtaja Matti Pätynen. Pätynen mainitsee myös sujuvan yhteistoiminnan viranomaisten kanssa olleen tavoiteltuun lopputulokseen vaikuttava tekijä.

Palkitsemisraadin antamina perusteluina mainittiin mm. kiinteistön vanhan historiallisen miljöön ja uuden rakentamisen onnistunut sulautuminen yhteen. Myös tontin leikki-, oleskelu- ja pyöräpysäköinti -toiminnot nivoutuvat hyvin pihojen erilaiseen luonteeseen ja muotokieleen. Laajan tontin ja useiden asuntojen paikoitustilat on järjestetty luontevasti maanalaisesti pihakannen alle ja pihan materiaaleja ja kasvillisuutta on käytetty ja yhdistelty monipuolisesti ja yksityiskohdat mietitty hyvin. Myös pihan valaistus nähtiin palkinnon kriteerinä.

– Ensimmäisen vaiheen kokonaisuutta voimme ylpeästi onnistuneena referenssinä esitellä ja osaamisemme näytteenä pitää, iloitsee Matti Pätynen.

Yhteystiedot:
Lujatalo Oy, aluejohtaja Matti Pätynen, matti.patynen@luja.fi, p. 044 585 2670
Kuva: Palkintojenjakotilaisuus, kuvassa vasemmalta hankekehitysjohtaja Reijo Takkinen, palkittu pihasuunnittelija Kaisu Hynynen ja aluejohtaja Matti Pätynen

Sinua saattaisi kiinnostaa

Luja-yhtiöt tukee Itämeren suojelua

Lujatalo rakentaa ATT:lle 3 kerrostaloa ja parkkihallin – Uusi kerrostalohanke tuo työpaikkoja ja uusia asuntoja Helsingin Myllypuroon

Lujatalon kehittämä koulutuskokonaisuus vauhdittaa henkilöstön osaamista ja suorituskykyä