Lujempi ote muovijätteeseen ja kiertotalouteen

Blogi|02.05.2023

Rakennusalalla käytetään erilaisia muoveja ja muovituotteita toiseksi eniten heti pakkaamisen jälkeen. Niiden lajittelua ja kierrätysastetta kohennetaan työmailla jatkuvasti, mutta jatkeeksi kaivataan myös lisää uusiotuotteita.

Putket, kaivot, suodatinkankaat, routaeristeet, ikkunankehykset, lattianpäällysteet, pakkaukset, hartsit, liimat, maalit, sideaineet, vedeneristeet, rakennuslevyt, valaisimet, johdot, sähkö- ja lvi-tarvikkeet, kiintokalusteet, katemateriaalit…

Rakentamisessa tarvitaan paljon erilaisia muovituotteita ja se näkyy myös työmaiden jätelavoilla: noin viidennes kaikesta rakennusjätteestä on erilaisia muoveja. Niiden lajittelua, kierrätystä ja uusiokäyttöä kehitetäänkin rakennusalalla jatkuvasti.

Yhtälö on kuitenkin monessa kohtaa haastava. Yhden muovituotteen korvaaminen jollain toisella voi nostaa kohteen hiilijalanjälkeä ja pulmaksi saattaa nousta myös vaihtoehtoisten materiaalien rajallisempi käyttöikä.

Muovitie-projektista uutta hyötytietoa

Lujatalon hiljattain päättyneissä Muovitie-projekteissa tutkittiin ja kartoitettiin muovien käyttöä kahdella kerrostalotalotyömaalla Espoossa ja Vantaalla. Vuosina 2020–2022 toteutetut projektit perustuivat ympäristöministeriön kansalliseen Suomen Muovitiekartta-ohjelmaan.

Rakennuttajapäällikkö Rainer Nopan mukaan niistä kertyi runsaasti tärkeää dataa. Samalla kävi selväksi, että kaikki lähtee lajittelusta, joka on tehtävä työmailla mahdollisimman helpoksi. Asenteetkaan eivät ole enää jarruna, sillä lajittelu ja kierrätys ovat arkisia asioita myös kotioloissa.

”Jätteiden lajitteluun tarvitaan useampia keräysvälineitä. Tätä kokonaisuutta mietitään meillä entistä huolellisemmin jo työmaiden suunnitteluvaiheessa. Tontit ovat usein ahtaita ja pelkästään muovijätteille tarvitaan 4–5 erilaista lavaa. Lisänä ovat puu, metallit ja sekajätteet”, Noppa kertoo.

Biomuovit tekevät jo tuloaan

Eniten työmailla kertyy pakkausjätettä ja suojamuoveja. Toinen iso jätelaji ovat erilaiset maali-, liima- ja kemikaaliastiat.

”Pakkauksia ja suojamuoveja on jatkuvasti ohennettu, mutta jossain kohtaa vastaan tulee niiden tekninen kestävyys. Nykyisiä synteettisiä muoveja tullaan joka tapauksessa lähivuosina korvaamaan erilaisilla biopohjaisilla tuotteilla”, Noppa toteaa.

Toimialajohtaja Tero Saaniston mukaan Lujatalo hyödyntää Muovitie-projektin tuloksia ja kokemuksia aktiivisesti tulevissa hankkeissa.

”Suunta on kuitenkin selvä. Investorit hakevat kohteilleen ympäristösertifikaatteja. Niiden myötä myös lajittelun ja kierrätyksen on oltava työmailla kunnossa”, Saanisto toteaa.

Artikkeli:  Sanoma Tekniikkajulkaisujen tuottama kaupallinen sisältö, RT:n mainekampanja

Kuva: Jouni Ranta

Sinua saattaisi kiinnostaa

Lisää kumppaneiden yhteistyökunniaa ja mainetta

Lujatalo palkitsee turvallisuuden saralla ansioituneita kumppaneitaan

Asunto Oy Mikkelin Vaahteralle myönnettiin vaativa LEED GOLD -tason sertifikaatti