Roihupellon opiskelijakampuksen peruskivi muurattiin aikakapselin kera

Tiedote|25.01.2023

Stadin ammatti- ja aikuisopiston Roihupellon kampuksen rakentaminen on päässyt vauhtiin, ja uudet tilat valmistuvat vuoden 2025 lopussa. Peruskiven muuraustilaisuus järjestettiin 25. tammikuuta kampuksen työmaalla.

Stadin AO:n Roihupellon kampuksen tontilta on jo purettu vanhat rakennukset, ja varsinainen rakentaminen on päässyt hyvin alkuun. Peruskiven muuraustilaisuudessa kuultiin apulaispormestari Nasima Razmyarin, kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Satu Järvenkallaksen sekä Lujatalon toimialajohtaja Lauri Porokan puheet.

“Olen varma, että Roihupellon modernit ja innovatiiviset tilat ja niihin yhdistettynä uudenlaiset oppimisen ja opetuksen tavat nostavat ammatillisen koulutuksen houkuttelevuutta ja innostavat uusia opiskelijoita opintojen pariin – suorittamaan kokonaisen tutkinnon tai päivittämään omaa osaamista työuran eri vaiheissa”, apulaispormestari Nasima Razmyar sanoi tilaisuudessa. “Ammatillinen koulutus on avaintekijä yhteiskuntaa haastavan työvoimapulan ratkaisemiseksi.”

“Tuhannet tulevaisuuden osaajat tulevat saamaan Roihupellon kampuksella uusimman modernin koulutuksen ja ammattitaidon. Opettajille ja henkilöstölle kampus tarjoaa modernin opettamisympäristön ja laaja-alaisen yhteistyön hyödyntämisen kampuksella”, toimialajohtaja Satu Järvenkallas totesi puheessaan.

Uusi jättikampus tarjoaa valmistuttuaan opinahjon vuosittain arviolta 4 500 opiskelijalle. Kampus kokoaa saman katon alle opiskelijoita eri puolilta Helsinkiä sijaitsevista toimipisteistä. Kampukselle tulee 13:n eri perustutkinnon tilat noin 44 000 neliömetrin alalle. Tilat otetaan käyttöön vuoden 2026 alussa.

Uusi rakennus toteutetaan vastaamaan Helsingin hiilineutraaliustavoitteita. Merkittävä osa rakennuksen käyttämästä energiasta tuotetaan paikan päällä oman maalämpöjärjestelmän avulla. Tontille tulevien noin sadan maalämpökaivon lisäksi kiinteistöön tulee oma aurinkoenergiajärjestelmä. Myös rakentamisen hiilijalanjälki tulee olemaan kymmenen prosenttia pienempi kuin tavanomaisissa hankkeissa.

“Kaikkien osapuolien yhteistyö on erittäin tärkeää hankkeen jokaisesa vaiheessa. Yhteistyön avulla myös varmistamme sen, että tiloista tulee käyttäjän tavoitteiden mukaiset. Hankkeen elinkaarivastuullisena päätoteuttajana toivomme myötätuulta hankkeelle, sanoi Lujatalon toimialajohtaja Lauri Porokka puheessaan.

Hanke toteutetaan elinkaariurakkana niin, että Lujatalo vastaa oppilaitoksen suunnittelun, rakentamisen ja 20 vuoden ylläpitopalveluiden toteuttamisesta sekä kohteen luovutuskuntovaatimusten täyttymisestä. Uudesta kampuksesta tulee Helsingin viides elinkaarimallilla toteutettava oppilaitos.

Muuraustilaisuudessa peruskiven aikakapseliin talletettiin tuleville sukupolville muistoksi muun muassa kampuksen hankesuunnitelma, kaupunginvaltuuston tekemä päätös, päivän sanomalehdet ja käytössä olevat kolikot.

Uusi ammatti- ja aikuisopisto rakennetaan Holkkitie 5:een Itä-Helsingin Roihupeltoon, jonka odotetaan kehittyvän alueena harppauksin lähivuosien aikana. Saavutettavuutta lisäävät hyvät liikenneyhteydet, kun Raide-Jokeri aloittaa liikennöinnin alueella. Vetovoimaa tuo myös Metropolian uusi ammattioppilaitos, joka valmistuttuaan tarjoaa opiskelijavaihtoja oppilaitosten välillä.

Hankkeen rakennuttaja on Helsingin kaupunki ja rakentamisesta vastaa Lujatalo Oy. Arkkitehtisuunnittelusta on vastannut Verstas Arkkitehdit.

Kuvassa vasemmalta oikealle: Raino Antikainen, Nasima Rasmyar, Lauri Porokka ja Satu Järvenkallas

Lisätiedot:
Kampuksen rakennuttaminen:
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Kari Pehkonen, projektinjohtaja
Puh. 09 310 31813, kari.pehkonen@hel.fi

Kampuksen tuleva käyttö:
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Maria Sarkkinen, ammatillisen koulutuksen päällikkö
Puh. 050 337 1956, maria.sarkkinen@hel.fi

Urakoitsija:
Lujatalo Oy
Lauri Porokka, toimialajohtaja
Puh. 044 585 2971, lauri.porokka@luja.fi

Jari Törnqvist, rakennuttamisjohtaja, korjaus- ja toimitilarakentaminen (Uusimaa)
Puh. 044 585 2918, jari.tornqvist@luja.fi

Sinua saattaisi kiinnostaa

Lisää kumppaneiden yhteistyökunniaa ja mainetta

Lujatalo palkitsee turvallisuuden saralla ansioituneita kumppaneitaan

Asunto Oy Mikkelin Vaahteralle myönnettiin vaativa LEED GOLD -tason sertifikaatti