Lujatalo on valittu Vaasan Teeriniemen päiväkodin rakentajaksi

Tiedote|19.12.2022

Yhteistoiminnallisella KVR-mallilla rakennettavassa päiväkotihankkeessa Lujatalo huolehtii myös hankkeen suunnittelusta. Kaksikerroksisen päiväkotirakennuksen rakennustyöt ovat alkaneet ja se otetaan käyttöön alkuvuodesta 2024. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 8,7 miljoonaa euroa.

Hanke rakennetaan yhteistoiminnallisella KVR-mallilla, joka Lujatalon työpäällikkö Juha Sainion mukaan on mitä erinomaisin hankkeissa, joissa tilojen käyttäjä tietää, mitä uudelta rakennukselta vaaditaan. – On rakentajan puolelta palkitsevaa, että pääsemme jo hankkeen kehitysvaiheessa yhdessä tilaajan ja käyttäjän kanssa suunnittelemaan hankkeen toteutusta.

Varhaiskasvatuksen henkilökunta on ollut myös mukana uuden päiväkodin suunnittelussa hankkeen eri vaiheissa. – Mielipiteitä ja ehdotuksia on kysytty esimerkiksi ryhmätiloihin, yhteisiin tiloihin ja saliin sekä pihaan liittyen. Myös lapsia otetaan mukaan suunnitteluun vähän myöhemmässä vaiheessa, kertoo Teeriniemen päiväkodin päiväkodinjohtaja Virpi Lähteenmäki.

Päiväkoti rakentuu nykyisen päiväkodin viereiselle tontille. Uuteen, suomenkieliseen päiväkotiin tulee yhteensä kahdeksan ryhmää 0–6-vuotialle lapsille. Keskeisen sijainnin ansiosta päiväkodista toivoaan syntyvän kaupunginosan sydän, joka on avoin myös sen muille asukkaille.

Teeriniemen nykyinen, 1980-luvulla rakennettu päiväkotirakennus vaatisi lähivuosina mittavan peruskorjauksen, joten vanha rakennus puretaan. Nykyinen päiväkotirakennus on käytössä siihen saakka, kunnes uusi rakennus on valmis.

– Rakennuksesta tulee valoisa ja avara ja sen toivotaan täyttävän kuntalaisten toiveet yhteisistä tiloista, joissa voi kokoontua ja jotka ovat lähellä asukkaita, Lujatalon työpäällikkö Juha Sainio sanoo.

Sisätiloissa rakennuksen sydämenä toimii aula ja porrastila, jota voi käyttää katsomona ja näyttämönä. Portaan alle voi kehittää inspiroivan leikkiluolan ja kauppaleikkipaikan. Toiseen kerrokseen pääsee myös pihalta katettua, säältä suojattua portaikkoa pitkin. Rakennuksessa on myös hissi. Päiväkodin sähköntarpeesta iso osa tuotetaan kohteeseen rakennettavan aurinkolämpöjärjestelmän avulla.

Työmaalla käytetään päästötöntä tuulisähköä sekä tarvittaessa rakennusvaiheen lämmityksessä Neste MY uusiutuvaa polttoöljyä tai ekokaukolämpöä. Työmaalla kiinnitetään erityistä huomiota lajitteluun ja kierrätykseen. Tavoitteena on 75 %:n lajitteluaste, mikä tarkoittaa, että lähes kaikki työmaalla syntyvä jäte joko kierrätetään tai hyötykäytetään.

– Näillä toimilla tavoittelemme työmaatoimintamme osalta lähes päästötöntä työmaata sekä varmistamme, että toiminnastamme syntyvän hukan jatkokäyttö on ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavaa, toteaa Juha Sainio innostuneena.

Hanke työllistää noin 20–25 henkilöä ja hankkeen rakentaminen tullaan suorittamaan pääosin Lujatalon oman henkilöstön voimin. Päiväkodin on määrä valmistua tammikuussa 2024.

Lisätiedot:
Lujatalo Oy, työpäällikkö Juha Sainio, juha.sainio@luja.fi, p. 044 585 2988

Havainnekuvat hankkeesta: Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy

Sinua saattaisi kiinnostaa

Lisää kumppaneiden yhteistyökunniaa ja mainetta

Lujatalo palkitsee turvallisuuden saralla ansioituneita kumppaneitaan

Asunto Oy Mikkelin Vaahteralle myönnettiin vaativa LEED GOLD -tason sertifikaatti