Turvallisuudesta ei tingitä piiruakaan

Blogi — Tiedote|22.06.2022

Tärkeintä on, että kaikki työntekijät lähtevät tänäänkin töistä kotiin ehjänä ja terveenä. Tässä tiivistyy rakennusliike Lujatalon vastuullisen työturvallisuusajattelun ydin.

Ei ole sama, mitä reittiä rekka työmaalle ajaa tai miten rakennuselementti kiinnitetään nosturin vaijeriin. Joskus turvallisuus – ja jopa henki – on yhden kaiteen tai kypärän varassa. Olennaista turvallisuusajattelussa on aina inhimillisyys.

Lujatalon toimitusjohtaja Harri Savolainen

”Jokainen ihminen on arvokas, eikä meillä ole parempaa tapaa osoittaa sitä työntekijöillemme kuin tehdä kaikkemme työturvallisuuden hyväksi. Emme tingi siitä yhtään. Kun työmme sujuu turvallisesti ja laadukkaasti, siitä hyötyvät myös rakentamiemme asuntojen ostajat”, sanoo Harri Savolainen.

Lujatalo on saanut turvallisuustyöstään paljon palkintoja. Niitä tärkeämpänä Savolainen pitää kuitenkin sitä, että yrityksen turvallisuuskulttuuri on jatkuvasti kunnossa ja sitä halutaan kehittää yhdessä.

”Säännöt, sertifikaatit ja suojaimet ovat tärkeitä turvallisuuden peruspilareita siinä missä alan hyvät käytännöt ja työntekijöiden perehdyttäminenkin. Kaiken perustana on kuitenkin turvallisuuskulttuuri. Se vaatii jokaisen lujalaisen ja meidän alihankkijamme sitoutumista samoihin tavoitteisiin joka hetki hankkeiden suunnittelusta lähtien”, Savolainen sanoo.

Hyvässä turvallisuuskulttuurissa riskejä tarkkaillaan ja niihin puututaan herkeämättä. Jokainen sattunut työtapaturma myös analysoidaan ja virheistä opitaan.

Käytännön oppia turvapuiston rasteilta

Koska käytäntö opettaa parhaiten, riskienhallinnassa hyödynnetään rakennusalan turvapuistojen harjoitusrasteja. Työturvallisuuden koulutusradalla esimerkiksi demonstroidaan sitä, miten betonimassa siirretään letkua pitkin autosta kohteeseen turvallisesti. Kun paksussa letkussa on kova paine, letkun tukkeutuminen saattaa halkaista sen. Simulaatio näyttää, miten käy, jos letku halkeaa: työntekijä voi lentää paineen vuoksi metrien matkan.

Työturvallisuuden jatkuva kehittäminen edistää liiketoimintaa, tehostaa työskentelyä ja vähentää henkilöstön vaihtuvuutta. Vaikka tärkeimpiä työturvallisuuden vaikutuksia ei Savolaisen mielestä voi mitata euroilla, numeroita tarvitaan matkalla tilanteen parantamiseen.

Nyt tavoitteenamme on korkeintaan 7,5 tapaturmaa miljoonaa työtuntia kohti. Viime vuonna luku oli 13. Tämä työ ei lopu koskaan, sillä vaikka tänään olisi tapaturmaton päivä, huomisen haasteista ei tiedä vielä kukaan

Rakennustyömaa

Työturvallisuutta rakennetaan työmailla joka hetki. Siihen sisältyvät niin esimiestyö kuin työntekijöiden perehdytys, työturvallisuushavainnot, suojaimet, säännöt ja TR-mittauksetkin. Kuva: Lujatalo

 

Sinua saattaisi kiinnostaa

Lisää kumppaneiden yhteistyökunniaa ja mainetta

Lujatalo palkitsee turvallisuuden saralla ansioituneita kumppaneitaan

Asunto Oy Mikkelin Vaahteralle myönnettiin vaativa LEED GOLD -tason sertifikaatti