Lujatalon rakentama Helsingin Taideyliopisto on valittu vuoden 2021 Betonirakenteeksi

Tiedote|31.03.2022

Lujatalon rakentama Helsingin Taideyliopisto on palkittu vuoden 2021 betonirakenteena. JKMM Arkkitehtien suunnittelema Taideyliopiston uusi rakennus, Mylly, palkittiin yksilöllisestä ja taitavasta arkkitehti- ja rakennesuunnittelusta sekä laadukkaasta rakennuttamisesta ja toteutuksesta, jossa betonilla on näkyvä rooli yksityiskohtia myöten. Kiinteistön omistaja on Eläkevakuutusosakeyhtiö Veritas, jonka vuokralainen Taideyliopisto on.

– Palkittu rakennus edustaa uudenlaista rohkeata tarkoituksenmukaisuuden arkkitehtuuria. Uusi estetiikka lähtee kestävyydestä ja siitä, että yhdellä materiaalilla, tässä tapauksessa betonilla, luodaan tilat, tekstuurit ja rakennetaan samalla runko tulevaisuuden sallivilla jänneväleillä. Kun muotit on purettu – se on siinä – kerralla tehty tuleviksi ajoiksi – rouhea kasvualusta taiteen iduille – ja samalla itsessään väkevä, kiteyttää Kimmo Lintula, arkkitehti SAFA, tuomariston perustelut.

– Uudisrakentamista ja vanhojen suojeltujen osien peruskorjaamista yhdistävä Taideyliopiston Kuvataideakatemian uusi rakennus, Mylly, muodostaa saman korttelin vanhojen maamerkkirakennusten ja nykyisen Teatterikorkeakoulun kanssa yhdessä Sörnäisten uuden taidekampuksen. Tontilla ennen sijainneen Helsingin Myllyn mukaan nimensä saanut uusi veistoksellinen rakennus on arkkitehtuuriltaan rouhea ja ammentaa aiheita sekä käyttää materiaalipaletin entisen teollisuusalueen historiasta. Sijoittuminen vilkkaan Sörnäisten rantatien tien varteen ja eleettömyys vanhassa tehdasmiljöössä ovat vain kätkettyä mahtipontisuutta. Tilava opetusrakennus on onnistunut kokonaisuus työ- ja näyttelytiloja, totesi, totesi tuomaristo.

– Lähdimme hankkeen kilpailuun tutulla kokoonpanolla ja ketterä yhteistyö tuotti tehokkaasti laadullisesti korkeatasoisen ehdotuksen. Se vakuutti tulevan käyttäjän siten, että kehitysvaihe oli varsin lyhyt. Arkkitehdin näkemys muuntojoustavasta ja aikaa kestävästä rakennuksesta on myös Lujatalon visio rakentamisen tulevaisuudesta. Tämä hanke on konkreettinen esimerkki kyvykkyydestämme yhdistää uudis- ja korjausrakentamista hienon lopputuloksen saavuttamiseksi sekä vaativan betonirakentamisen edelläkävijyydestä. Kiitokset lopputuloksesta kuuluvat kaikille hankkeen osapuolille, ennen kaikkea perusteelliselle suunnittelulle sekä asiantunteville ja osaaville Lujatalon ammattilaisille, sanoo Lujatalon suunnittelujohtaja Niila Aunio.

– Taideyliopiston uudisrakennus oli hyvin inspiroiva suunnittelutehtävä. Taideopetus on monimuotoista ja jatkuvasti yhteiskunnan kehityksen mukana muuntuvaa. Tavoitteeksi otettiin muuntojoustavat, ennen kaikkea taiteen tekemistä palvelevat tilat. Rakennus, joka ei rajoita vaan mahdollistaa. Karhean suurpiirteinen arkkitehtuuri tulkitsee Sörnäisten alueen teollisuusrakentamisen perintöä modernilla tavalla. Yhteistyö rakennuttajan, käyttäjän ja rakentajien kanssa oli alusta asti tiivistä ja toimivaa, jatkuen edelleen käyttäjän ottaessa uusia tiloja haltuunsa, sanoo Asmo Jaaksi, arkkitehti SAFA, JKMM Arkkitehdit Oy:stä.

Lujatalon tuotantojohtaja Jyrki Tuohimetsä kiittää hankkeen projektiryhmän ja ohjausryhmän toimintaa. – Yhteistyö ryhmissä toimi hyvin ja pystyimme avoimesti keskustelemaan ja tehokkaasti päättämään hankkeen monimutkaiset ja haasteellisetkin asiat, Tuohimetsä sanoo.

Myös tuomaristo korosti ammattitaitoista rakennuttamista, eri osapuolten saumatonta yhteistyötä, ensiluokkaista suunnittelua ja toteutusta sekä eri osapuolten saumatonta yhteistyötä. – Kohde on vaatinut erityisosaamista sekä uusien ja vanhojen rakenteiden että uuden tekniikan yhteensovittamista. Hankkeen suunnittelu ja johtaminen ovat olleet poikkeuksellisen haastavia kokonaisuuksia, tuomaristo sanoo.

– Pitkän projektin onnistunut läpivienti vaatii hyvät ja ammattitaitoiset yhteistyökumppanit sekä keskinäistä luottamusta. Nyt, kun suunnittelu- ja toteutusvaiheen jälkeen rakennus on valmis ja otettu käyttöön, voimme todeta, että hanke on mennyt täysin suunnitelmien mukaisesti. Projektin osapuolille sekä omalle väelle suuri kiitos tästä, sanoo kiinteistöjohtaja Peter Karlsson Veritakselta. – On ilahduttavaa huomata, että rakennuksen suunnittelu ja tekninen toteutus saavat ansaittua tunnustusta ja julkisuutta nyt sen valmistuttua, jatkaa Karlsson.

– Valmiita kohteita kehutaan ylipäätään liian vähän ja harvoin. Tämä rakennus toimii kuin maamerkkinä, josta voi olla erityisen ylpeä aina sen nähdessään. Haluan nostaa esiin ammattiylpeyttä ja mielestäni kaikki hankkeeseen osallistujat voivat olla ylpeitä lopputuloksesta. Kun huippuammattilaiset ovat yhteistyössä olleet hanketta tilaamassa, suunnittelemassa ja toteuttamassa on lopputulos nyt kertakaikkisen huippu, hehkuttaa Lujatalon toimialajohtaja Lauri Porokka.

Vuoden Betonirakenne -palkinto annetaan vuosittaisen kilpailun perusteella rakennuskohteelle, joka parhaiten edustaa suomalaista betonirakentamista. Kilpailun tarkoituksena on tehdä tunnetuksi ja edistää suomalaista betoniarkkitehtuuria, -tekniikkaa ja -rakentamista. Kilpailun järjestää Betoniteollisuus ry.

Taideyliopiston Myllyssä on uutta rakentamista 10.923 neliömetriä ja vanhaa säilytettyä 1.776 neliömetriä, yhteensä 12.699 neliömetriä.

Taideyliopiston Mylly, Helsinki
SUUNNITTELUSTA JA TOTEUTUKSESTA PALKITAAN:
Rakennuttaja: Veritas Eläkevakuutus
Käyttäjä: Taideyliopisto
Arkkitehti- ja sisustussuunnittelu: JKMM Arkkitehdit Oy
Rakennesuunnittelu: Vahanen Suunnittelupalvelut Oy
KVR Pääurakoitsija: Lujatalo Oy

VUODEN BETONIRAKENNE 2021 TUOMARISTO:
Toimitusjohtaja, Jussi Mattila, Betoniteollisuus ry, tuomariston puheenjohtaja
Arkkitehti SAFA, Kimmo Lintula, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA
Rakennusarkkitehti RIA, Mika Suihko, Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA
Dipl.ins., Pekka Talaskivi, RIL ry
Dipl.ins., Mirva Vuori, Suomen Betoniyhdistys ry
Päätoimittaja, Tapio Kivistö, Rakennuslehti
Päätoimittaja, arkkitehti SAFA, Maritta Koivisto, Betoniteollisuus ry, Betoni-lehti, tuomariston avustaja

Lisätiedot:
Lujatalo Oy, toimialajohtaja Lauri Porokka, lauri.porokka@luja.fi, p. 044 585 2971
Lujatalo Oy, suunnittelujohtaja Niila Aunio, niila.aunio@luja.fi, p. 044 585 2722
Lujatalo Oy, tuotantojohtaja Jyrki Tuohimetsä, jyrki.tuohimetsa@luja.fi, p. 044 585 2856

Kuvat:
JKMM Architects – Uniarts © Tuomas Uusheimo 28
JKMM Architects – Uniarts © Tuomas Uusheimo  33
JKMM Architects – Uniarts © Tuomas Uusheimo 18
JKMM Architects TAIDEYLIOPISTO © Hannu Rytky – 4

Sinua saattaisi kiinnostaa

Lisää kumppaneiden yhteistyökunniaa ja mainetta

Lujatalo palkitsee turvallisuuden saralla ansioituneita kumppaneitaan

Asunto Oy Mikkelin Vaahteralle myönnettiin vaativa LEED GOLD -tason sertifikaatti