Uusi musiikkikonservatorio rakenteilla Itä-Suomen yliopiston kampukselle

Blogi — Tiedote|04.06.2020

Itä-Suomen yliopiston Carelia-talo saa rinnalleen uuden konservatorion, johon sijoittuvat 250-paikkainen musiikkisali, sadan neliön harjoitussali sekä uudet opetustilat. Uudisrakennuksen rakennuttaja on yhteiskuntakiinteistöihin erikoistunut kiinteistösijoittaja Hemsö ja KVR-urakasta vastaa Lujatalo. 

Itä-Suomen yliopisto on Suomen monialaisin tiedeyliopisto 15 500 opiskelijallaan. Joensuun kampus kehittyy jälleen, kun alueelle rakennetaan uusi konservatorio. Hanketta vetävät Hemsön rinnalla Suomen Yliopistokiinteistöt sekä urakoitsijana Lujatalo. Joensuun kaupungin mukaan konservatorion nykyiset tilat ovat olleet pitkään jo käyttöikänsä päässä ja ratkaisua ongelmalle on haettu jo noin kymmenen vuotta. Noin 3 700 neliöistä uudistilaa tulee käyttämään yli 1 000 oppilasta. 

Rakennustyöt Itä-Suomen yliopiston kampuksella ovat jo käynnistyneet. Kiinteistösijoittaja Hemsö on solminut konservatoriosta 20-vuotisen vuokrasopimuksen Joensuun kaupungin kanssa. Carelia-salin ja muut yliopistokampuksen rakennukset sekä maapohjan omistaa Suomen Yliopistokiinteistöt Oy. Konservatorion toiminta siirtyy kaupungin vuokraamiin uusiin tiloihin ensi vuoden syksyllä, kun kohde valmistuu. Ennen Joensuun hanketta Hemsö toteutti vaativat musiikin opetus- ja esitystilat Helsinkiin, kun Taideyliopiston Sibelius-Akatemian peruskorjaus valmistui viime syksynä. 

– Joensuun konservatorio on Hemsölle erittäin tärkeä hanke. Konservatorio on meille ensimmäinen suoraan kunnan kanssa tehty oppilaitosvuokrahanke, korkeakoulujahan meillä on ennestään omistuksessamme. Vastikään peruskorjattu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian R-talo antaa meille hyvät lähtökohdat musiikinopetustilojen rakentamiselle, kertoo kehityspäällikkö Simo Karjalainen Hemsöltä. 

Kyseessä on Hemsön ensimmäinen investointi Joensuussa. Kohde on Karjalaisen mukaan kiinnostava sen keskeisen sijainnin ja korkeiden laatutavoitteiden takia. 

– Joensuu on meille yliopistokaupunkina mieluinen toimintaympäristö ja Itä-Suomen Yliopisto ja Suomen Yliopistokiinteistöt kampuksen toimijoina meille mieluisia yhteistyökumppaneita. Musiikin opetustilat ovat aina ääniteknisesti haastavia, ja hankkeen laatutavoitteet on asetettu korkealle. Konservatoriolle tulee myös uusia esiintymistiloja, joiden osalta odotukset ovat kaupungissa varmasti kovat.

Rakentamista korona-aikaan

Hankkeen rakentamisesta ja KVR-toteutuksesta vastaa Joensuun kampuksella aiemminkin rakentanut Lujatalo. Yrityksen Itä-Suomen aluejohtaja Heikki Jalkanen on iloinen konservatorion töiden käynnistymisestä. 

– Olemme valmistelleet hanketta huolella jo vuoden ajan. Kohde on merkittävä koko Lujatalon Joensuun yksikölle ja sen työllistämisvaikutus on noin 50 miestyövuotta. 

Korona-aika tuo luonnollisesti oman lisämausteensa Lujatalon työmaalle, mutta Jalkasen mukaan hyvällä suunnittelulla työt etenevät suunnitellusti. Rakentamista johdetaan tiukoin laatukriteerein. 

– Prosessimme ovat hyvin selkeät ja olemme tehneet mahdollisia tautitapauksia varten yksityiskohtaiset varautumissuunnitelmat. Etenemme projektin kanssa varsin levollisin mielin. 

Konservatorio elävöittää yli­opis­to­kam­pus­ta

Itä-Suomen yliopiston johtavan kiinteistöpäällikön Tarja Harjulan mukaan konservatorion sijoittuminen kampukselle tukee yliopiston visiota kampuksen elävöittämisestä tuomalla erilaisia palveluja ja toimintoja kampukselle

– Konservatorion ja Carelian välinen rakennettava yhdyskäytävä avaa monia mahdollisuuksia yhteiskäytölle sekä erilaisten tapahtumien järjestämiselle. Joensuun kampus on ainutlaatuisen kompakti ja monipuolinen kokonaisuus suomalaisten yliopistokampusten joukossa.

Teksti: Petra Nikkinen

Sinua saattaisi kiinnostaa

VisiLean-aikatauluohjelmisto käyttöön Lujatalossa

Lujatalo Oy ja Mestamaster Oy ovat tehneet puitesopimuksen

Teeriniemen päiväkoti valmistui yhdessä rakentaen